Pagina's

zondag 29 januari 2012

Meeloopdag Diermanagement Van Hall Larenstein


Examens komen alsmaar dichter bij, wat ik daarna ga doen blijft een grote vraag. Diermanagement leek mij een zeer interessante studie. Na de open dag in Leeuwarden te hebben bezocht, heb ik ook besloten om een meeloopdag te draaien. Dat heb ik woensdag dus gedaan. Maar wat is diermanagement, en wat vond ik er van? Lees snel verder!

Opleiding Diermanagement
Van Hall Larenstein is een school gevestigd in Wageningen, Velp en Leeuwarden met allerlei opleidingen vooral in de groene sector. Diermanagement is een hbo opleiding die je in Leeuwarden kunt volgen. De opleiding is gericht op non- productiedieren zoals sport en reacreatiedieren, dierentuin dieren, kinderboerderijen en dieren in het wild. De opleiding is vooral gericht op het dieren welzijn en de relaties tussen mens en dier. Het is een opleiding van vier jaar, maar je kunt hem onder enige voorwaarden ook verkort doen. De eerste twee jaar is voor iedere diermanagement student hetzelfde, hierin krijg je alle basis dingen als probleem oplossen, samenwerken rapporteren en presenteren. Je krijgt elke periode van negen weken telkens twee modules over een ander onderwerp en in je eerste jaar loop je een verzorgingsstage van vier weken. Je krijgt modules als bijvoorbeeld communiceren en beleid, effectief adviseren, dier en beheer en natuurbeleid en beheer. Let op, deze opleiding gaat vooral over de communicatie tussen mens en dier, niet over tijgertjes aaien. In het tweede jaar begin je aan je hoofdfase en krijg je nog vier andere modules en moet je een oriëntatie stage lopen van een half jaar. Hierin maak je kennis met je werkveld en werk je mee in projectteams of bedrijven. Je kunt bijv stage lopen bij dierenparken, beschermingsorganisaties of diervoeder sector. Deze stages zou je ook in het buitenland kunnen doen! In het 3e jaar het de bedoeling dat je aan de slag gaat met  je gekozen major, waarvan er zes zijn:  Dieren in de zorg, proefdierbeheer, dier en samenleving, paard en management, companion animal management en wildlife management. Mijn voorkeur gaat zeker uit naar de laatste! Daarnaast kan je een minor kiezen, een pakket van drie tot vier modules en je kunt nog keuzemodules erbij nemen. In het laatste jaar loop je nog vijf maanden stage die bij de door jou gekozen minor past en de andere helft van het jaar werk je aan je afstudeer onderzoek samen met een partner.


Dinsdag ben ik uit school in de trein gesprongen, voor wel drie uur en vijf minuten! Op kamers zal ik dan moeten, wat meteen ook mijn grote discussiepunt is, want dat wil ik eigenlijk helemaal niet! Op het station in Leeuwarden werd iedereen opgewacht en mocht je mee met een student om daar  je spullen te dumpen. Ik kwam bij Elske en haar vriend. Ze woonde nog echt groot! Gewoon een huiskamer, eigen keuken, badkamer, aparte wc en slaapkamer. Ik had eerst niks door, en toen keek ik naar de linker muur van de woonkamer, zes terrariums met gewoon allemaal verschillende kameleons! Hoe cool is dat! Die waren van haar vriend, hij had zelfs kleintjes!
Na onze shit te hebben gedumpt gingen we op pad door Leeuwarden om uit eten te gaan. Gezellige stad kan ik je verzekeren! We hebben voor weinig zeer lekker gegeten! Gezellige studenten waren het! Het viel me wel al onder tafel op dat ze vooral veel over onderzoeken verslagen en presentaties spraken. Word ik daar blij van, zoveel? Na dat iedereen zijn of haar buikje had volgegeten gingen we opweg naar de Irisch Pub, ze spraken er serieus Engels! Daar dronken we een biertje terwijl we met elkaar babbelde. Zo kwam er ook van een van de andere meelopers een leuk stageverhaal boven tafel. Uitstapjes naar het buitenland, of zelfs je stage tussen de wilde dieren in Afrika, hoe vet is dat dan?! Ik voelde me al snel een beetje dom omdat blijkbaar de rest veel meer verstand van dieren had dan ik heb. Dat werd er later nog eens dit ingedrukt met een sheet met dieren erop, waarvan ik er maar een goed had. Na de pub vertrokkken we naar het pand van Osiris, de studenten vereniging van Van Hall. Deed me enigszins aan een scouting clubhuis denken maar dan met twee grote partyzalen. Hun mascotte is trouwens een ubercoole bok haha! Vervolgens doken we nog twee gezellige swingkroegjes in en belde ik nog even met mijn vriend die zielig alleen thuis zat. Uitgaan in Leeuwarden zit wel snor! Alleen was ik wel helemaal kapot en had ik last van mijn rug. Lekker op je hobbelige luchtbed de hele nacht naar de krekels voor de kameleons luisteren…
Ik heb me serieus nog nooit aangekleed, opgemaakt, en me spullen ingepakt in een half uur! Daar gingen we dan weer met onze slaapkoppies lopend naar school voor een lekker ontbijtje. Het programma van die dag startte al later door een vertraging in Zwolle, waardoor de rest van de meelopers nagenoeg allemaal te laat kwam. We begonnen met een intro babbeltje over de opleiding en vervolgens deden we een fotospeurtocht door de school. Ik kon nagenoeg al alles vinden door de open dag. Daar hingen vragen bij met letters waarvan we een woord moesten vormen. En sommige vragen waren echt zo van.. uuhh?! Daarna kregen we uitleg over een casus. Oftewel een vraagstelling/opdracht waarvan je er elke module wel eentje krijgt. We werden in groepjes onderverdeeld waarvan er elk drie een andere les zouden gaan volgen na de pauze. Daarna was er nog een vragenrondje aan de studenten. Onder de lunch kon je ook uitgebreid met ze praten. Ik geloof dat het best een zware hbo opleiding is, veel leren, veel werk. Maar daar is het een hbo opleiding voor toch? En wie laat er weer soep vallen tijdens de lunch?! Ikke! Dan voel je je heel dom kan ik je verzekeren!
Na de pauze begonnen we aan onze lessen, ik kreeg bio. De casus ging over het feit dat de zeehondenpopulatie zo in elkaar is gedonderd en nu weer opkomt. Maar veel recreatievaarders leggen hun bootje droog in de buurt van de zeehonden wat stress oplevert. Wat te doen? Zo besproken we de biologische factoren, hoe komt het dat de populatie is ingezakt, en nu weer stijgt? Na dat we de lessen hadden gevolgd kwam je met je groepje weer bij elkaar en moest je al je info samenvoegen en tot een conclusie komen en een presentatie houden. Helaas ging onze powerpoint natuurlijk weer verloren haha! Presenteren ging een beetje bagger, maar ik was blijkbaar toch goed verstaanbaar volgens die meneer.
Toen we dat hadden afgerond kon je nog even wat drinken in het grand café IN de school, pluspunt! Ik en een meisje zijn niet lang gebleven en zijn samen met een gozer weer de trein ingedoken zodat we samen konden reizen tot utrecht. Ik heb een goede indruk gekregen van de opleiding. Leuke sfeer, leuke stad, leuke opleiding? Maar de afstand houd me tegen, samen met het idee dat het best pittig gaat worden. Ik ben er nog steeds niet uit! Lijkt je dit ook wat? Dan kun je voor alle info kijken op www.vanhall-larenstein.nl

xXx

Geen opmerkingen: