Pagina's

dinsdag 4 oktober 2011

Lomografie


Toen ik zondag met mijn slaapdronken hoofd de tv aanzette, en langs MTV zapte, kwam ik dit tegen. Een stukje over lomografie, mijn slaap was meteen verdwenen! Back to simple, geen ssd, een knopje, en een rolletje!
 In 1992 gingen twee studenten uit wenen op vakantie, en kochten daarvoor een simpele camera van het merk lomo. Goedkoop en de kwaliteit.. tjah. Ze waren nou eenmaal goedkoop en om handig mee te nemen. Het resultaat was, foto’s met kringen, vlekkenn, groot contrast of juist flets. Mislukte vakantie foto’s zou je denken, maar nee, de twee vonden het geweldig. Zo staken ze ook hun vrienden aan en zo ontstond de lomografie.  Ze stelde hierbij 10 regels op:
  1. Neem je camera overal mee naartoe;
  2. Gebruik 'm altijd, dag en nacht;
  3. Lomografie is een deel van je leven;
  4. Oefen met opnames uit de losse hand;
  5. Ga zo dicht mogelijk bij het onderwerp staan;
  6. Denk niet na;
  7. Wees snel;
  8. Je hoeft niet van tevoren te weten wat er op de foto staat;
  9. Achteraf trouwens ook niet;
  10. Maak je niet druk over deze regels.
De originele lomo grafiek bestaat niet meer, maar er zijn nu wel vele andere soorten, die allemaal goed zijn in slechte foto’s maken.  Je hebt ze nu ook met opzetbare lenzen en kleurfilters. Het zijn camera’s totaal uit plastic en meestal niet eens honderd procent lichtdicht, wat bij een gewone camera van grootse belang is, al helemaal met rolletjes, zo ontstaan die vlekken dus. Zelfs de lens is meestal van plastic. Zo heb je er al een voor €50.- Bij een normale camera is het over het algemeen de bedoeling dat je voorwerpen er heel en scherp opstaan. Maar hier dus totaal niet, zoals je misschien wel aan de regels hebt gezien. De zoeker moet je eigenlijk niet eens gebruiken. Het lijkt me wel heel erg wennen, ik zelf heb maar heel kort analoog gefotografeerd, moet je helemaal wachten voordat je wat kunt zien! Wel extra spannend natuurlijk.  En niet nadenken over het maken van foto’s? O dat word al leuk voor mij haha! Maar ik zit er toch stiekem aan te denken om er een aan te schaffen, het lijkt me echt zo leuk! Dan mag zo’n camera wel goedkoop zijn, maar wat dacht je van het ontwikkelen van al je rolletjes? Zelf fotografeer ik graag, wil ik perfecte foto's, wil ik van die prachtige foto's maken zoals je up tumblr tegen komt, waar je de sfeer van proeft, wat op een sprookje lijkt. Maar eigenlijk vind ik dit ook wel wat!

Kijk wat een grappig ding!
 

xXx

Geen opmerkingen: