Pagina's

zondag 6 maart 2011

Waarom een Ipod Touch?

Ik had altijd zo iets van ‘watnou dure Apple shit, gewone dingen zijn ook goed’, totdat  ik mijn mp4 speler had gesloopt door mijn schooltas van tafel af te laten vallen, en toen was mijn scherm in tienen. Tijd voor een nieuwe dus. Op naar de Media Markt! Daar werd heel veel aandacht besteed aan de Ipod Touch. De enige eis die ik stelde was dat ik een speler wilde die ook zonder oordopjes te beluisteren was en die meer dan 2 GB had die ik daarvoor bezat. Toch wilde ik ook die Ipod Touch wel even in handen hebben, met gevolg dat ik toch wel heel snel verkocht was.
Ik had dit platte glimmende ding maar een paar tellen in mijn klauwtjes en ik wist eigenlijk stiekem ergens al dat ik er de winkel mee zou verlaten. De grootste reden op dat moment was internet. Overal waar je een draadloos netwerk zonder wachtwoord kan vinden kan je kosteloos internet, hoe heerlijk is dat? Stiekem in je bed als je nog niet wil slapen, en over al nergens twitteren. En stiekem wilde ik ook wel eens een keer zo iets moois hebben. Zo plat en licht en een geweldige vormgeving. Ik wilde hem. En zo liep ik een jaar geleden de winkel uit met een Ipod Touch versie 3(?) met 32 GB. Tja, als je een apparaat koopt die je vol kan stouwen met apps, foto’s en video’s is veel ruimte toch wel handig. Okee, al kijk ik na hoe vol hij nu is, is 16 GB ook wel genoeg.  
Apple geeft je je nieuwe speeltje mee in een soort cassette doosje, dus niet zo’n doos die 10x groter is dan wat er in zit. Er zitten wat kleine boekjes bij die eigenlijk een beetje nutteloos zijn want de uitgebreide aanwijzingen staan op internet.  Je krijgt er ook nog twee Apple stickers bij, een bescherm plakkertje voor je beeldscherm, heel handig natuurlijk! Die van mij is wel eens aan vervanging toe na een jaar… En natuurlijk van die leuke witte Apple oortelefoontjes. Die ik natuurlijk al heb gesloopt. Ik vond ze kwa geluid heel goed en er zat een soort afstandsbediening op je snoertje waarmee je het geluidsvolume kan instellen en je muziek op pauze of start kon zetten. Ik sloop oordopjes heel snel helaas. En ik heb geen  €30.- voor oordopjes over dus ik gebruik nu gewoon anderen.
Dat is dan die van mij. (Mijn camera stelt scherp op het scherm, beetje vervelend) Zoals je ziet is het schermpje inderdaad nogal beschadigt, maar als het goed is, is dat alleen die sticker, dus die moet ik maar eens vervangen. Ik heb er direct een hoesje bij gekocht, want ja, als die zo iets duurs laat pletteren is dat zonde. Ik heb voor gewoon een simpele zwarte kozen, ooit wil ik een mooie gaan kopen. Ik vind het een erg prettig hoesje want hij is namelijk stroef, zo veeg je hem niet snel van de tafel af en glipt hij niet zomaar uit je vingers. De rand om het scherm staat een beetje op, dus al zou ik hem met het scherm naar beneden laten vallen land hij op de rand en blijft mijn scherm ongedeerd. Je hebt hoesjes in verschillende versies en kleuren. Zonder hoesje is hij eigenlijk veel mooier, maar ik riskeer het maar niet. Ondanks het hoesje is mijn achterkant toch best heel erg beschadigd, vast door stiekeme korreltjes van het een of ander die op een of andere manier in mijn hoesje zijn geglipt. Maargoed, die achterkant zie ik toch nooit.


Iedereen weet denk ik onderhand wel hoe een Ipod scherm eruit ziet, met al die apps erop, maar zo ziet die van mij er uit. Met aangepaste achtergond die je tegenwoordig ook hier kan aanpassen. Ik vind het beeld heel mooi, misschien zie je dat alleen niet zo goed op deze foto, dan moet je er misschien eventjes op klikken. Je kan je hele Ipod volstampen met gewenste apps. Je hebt ze gratis maar voor sommige moet je betalen en weer andere staan er al standaard op. Die app die je hierboven ziet met die digitale klok is een voorbeeld van een gekochte. Ik gebruik mijn Ipod namelijk als wekker, dat kan ook met die standaard klok die er op zit, maar die heeft alleen maar stomme geluidjes. Met die andere kan ik wakker worden met muziek van mijn Ipod zelf. De meeste apps kosten echt drie keer niks, deze kostte geloof ik maar €0,70. Door een paar tellen met je vinger het scherm aan te raken gaan alle apps trillen en kan je ze in elke gewenste volgorde slepen. Als je naar rechts bladert kom je nog meer schermen met apps tegen, dus degene die je het meeste gebruikt zet je natuurlijk vooraan.  De apps onderaan, die zegmaar op dat soort tafeltje staan, zie je in elk tablat met apps staan, dus eigenlijk staan daar je hoofd apps, je kan ze ook aanpassen maar ik heb daar gewoon muziek, video, internet en de app store laten staan.


De foto bibliotheek is er voor al je foto’s, je kan heel makkelijk de foto vinden die je zoekt door de miniatuur weergave.


Door twee vingers op het scherm te zetten en die naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen kan je heel makkelijk in een uit zoomen. Een al heb je een foto uit het overzicht gekozen kan je makkelijk naar de volgende foto’s bladeren door gewoon met je vinger er doorheen te bladeren.  Maar kijk naar deze foto, die heeft een onhandig formaat om beeldvullend te zijn, maar dat is zo opgelost!Woppa, we draaien gewoon de Ipod en je scherm inhoud draait vrolijk mee! Heel handig met foto’s en internetpagina’s waar je veel tekst moet lezen zodat de zinnen er beter op passen. Maar het is ook leuk voor games, als je hem zo gekanteld heb kun je er leuk race spellen mee doen en dan moet je je Ipod zo bewegen als een stuur. Of als je bij the smurfen game drankjes moet mixen moet je met je Ipod shaken.

Door je muziek bladeren kan je in verschillende categorieën zoals album of zanger, op nummer, op componist en op genre. En dat staat dan op alfabetische volgorde. Ook kun je zelf afspeellijsten maken. Rechts in je scherm zie je het alfabet staan, als je daar overheen sleept naar de gewenste letter ben je er extra snel in plaats van dat je gewoon naar beneden bladert.  De belangrijkste info van elk nummer word duidelijk weergegeven. Als zoek je op nummer staat er onder toch nog wel artiest het is en ook van welk album.


Dit krijg je als je een nummer aan het luisteren bent. Toevallig zit aan dit nummer een albumhoes gekoppeld die je dan ziet. Als je nummers in Itunes koopt zitten ze er meestal al bij en ook de songtekst. Als je nu op het scherm drukt word zegmaar de achtergrond wazig en krijg je de songtekst, als die tenminste aan het nummer gekoppeld zit. Dit kan je eventueel gewoon handmatig in Itunes doen. Die gekke pijltjes onder de duur van het nummer zijn voor herhalen van nummers en shuffle. Als je op dat soort van lijstje rechts boven drukt, krijg je de nummers te zien die bij dat album horen. Heel handig! Je muziek blijft gewoon doorspelen als je wat anders op je Ipod gaat doen, tenzij achter die app een liedje zit, dan gaat je muziek automatisch uit.

Als je je scherm kantelt terwijl je bij een nummer bent, krijg je alle albums op een rijtje, zo kan je gemakkelijk door al je albums bladeren, al druk je op een album, keert de afbeelding zich om en kun je kiezen uit de nummers van dat album.


Dit is misschien nog wel een leuke voor de Ipod gebruikers onder ons die dit nog niet wisten. Dat gekantel van je scherm kan ook super iritant zijn. Ik vond het maar gek dat je dat niet uit kon zetten. Kan dus wel! Heb ik ook nog maar net ontdekt haha! Je drukt dubbel op de home knop, die grote onderaan, en dan krijg je een randje apps onderaan die je als laatst hebt gebruikt. Als je naar links bladert kom je dit tegen. En als je op dat pijltje helemaal rechts drukt, staat je scherm zegmaar op slot! Heel praktisch voor als je in bed ligt en je Ipod dus een beetje maf schuin moet vasthouden en je scherm maar blijft kantelen.Inmiddels is dit prachtige speeltje ook al weer uitgebreid. Er zit nu een HD camera in, er zit facetime in, dus je kan videogesprekken voeren met mensen, daarvoor zit er ook een camera aan de voorkant, dus je hebt er 2. Er zit nu een Retina scherm in, met een nog hogere resoluties en pixels die zo klein zijn dat wij ze niet kunnen zien voor een nog scherper beeld. Het enige wat je er niet mee kan is, bellen? Alleen Iphones nog duurder en je hebt dan een abbo, en ik bel daar zo veel te weinig voor. Maar dat filmen en fotograferen zou heel handig zijn voor mijn blog, en je kan je twitter vriendjes nog eens wat spontaans tweetpic’en
Met een Ipod Touch heb je oneindig veel mogelijkheden en je hoeft je never te vervelen als je zit te wachten bij de ortho of als je bij een doodsaaie verjaardag zit. Je kan je Ipod helemaal naar jou wensen instellen. De helderheid, Equalizer, achtergronden, auto correctie van je spelling, en je hebt zelfs bluetooth. Ook kan je de boel met je stem bedienen maar ik vind dat nou niet echt werken. Het enige nadeel ervan die ik kan bedenken is het prijskaartje wat er aan hangt. En het is gewoon een feit dat alle telefoons en muziekspelers met grote schermen natuurlijk kwetsbaarder zijn.  Bij de mediamarkt kost een Ipod met 32 GB €279,- da’s best een hoop geld. Je hebt ook nog een verzie van 64,16 en 8 GB. Al kies je er een van 8 ben je al een stuk minder geld kwijt. Dat ligt rond de 220 gok ik. Zelf ben ik echt superblij met dit ding, dat krijg je met een grote liefde voor muziek, foto’s, film en vooral internet. Als hij stuk zou gaan, koop ik ongetwijfeld een nieuwe!
xXx

Geen opmerkingen: